fbpx

SHBA’së i bëhet thirrje që të veproj ndaj kërcënimeve të vazhdueshme nga Kina

Shtetet e Bashkuara duhet të theksojnë kërkesat e saj ndaj Kinës për të përfshirë qasje të barabartë për kompanitë dhe mediat, monitorim më të rreptë të veprimtarive të Pekinit në KB dhe veprime parandaluese për të mbrojtur interesat amerikane në teknologji dhe financa, i tha Kongresit një panel dypartiak të martën.


Një raport me 575 faqe nga Komisioni Shqyrtues Ekonomik dhe i Sigurisë SHBA-Kinë, krijuar nga Kongresi për të ndjekur dhe parashikuar kërcënimet nga Kina, karakterizoi ekonominë e dytë më të madhe në botë si një kërcënim për rendin aktual ndërkombëtar që ka në themel vlerat amerikane. Dhe tha që udhëheqësit e Kinës i shikojnë këto vlera si një pengesë për ambiciet e jashtme të vendit dhe një kërcënim ekzistencial për sundimin e tyre.

“Vlerësimi i udhëheqësve kinezë të Shteteve të Bashkuara si një kundërshtar i rrezikshëm dhe i vendosur fort ka informuar pothuajse çdo aspekt të strategjisë diplomatike, politikës ekonomike dhe planifikimit ushtarak të Kinës në epokën e pas Luftës së Ftohtë,” tha paneli.

Mes një përpjekje të vazhdueshme të SHBA për të rikthyer mbizotërimin e Kinës në komunikimet e gjeneratës së ardhshme 5G, roli i teknologjisë del si një temë e qartë gjatë gjithë raportit vjetor. Studimi tha se Pekini përdor vendosjen e standardeve teknike si një mënyrë për të “avancuar një rend teknologjik alternativ”.

Ai gjithashtu paralajmëroi që përpjekja e Kinës për hapjen financiare ishte pjesë e një “strategjie të llogaritur” për të siguruar hyrjet e investimeve të huaja dhe t’i përdorë ato për të mbështetur ekonominë e brendshme. Kjo do të rriste ekspozimin ndaj rreziqeve unike në sistemin financiar të Kinës për investitorët e huaj, tha raporti.

“Kina është një kundërshtar që paraqet kërcënime unike dhe të menjëhershme ndaj interesave tona ekonomike dhe të sigurisë”, tha Robin Cleveland, kryetari i komisionit, në një deklaratë hapëse. Cleveland tha se raporti pasqyroi “një kuptim që sfidat e paraqitura nga Partia Komuniste Kineze nuk janë partiake – ato janë shqetësime amerikane”.

Analiza gjithashtu vështroi fusha duke përfshirë aftësitë ushtarake, marrëdhëniet tregtare, shëndetin publik dhe çështjet e lidhura me Covid-19, si dhe Tajvanin dhe Hong Kongun. Konkurrenca midis SH.B.A. dhe Kinës ishte intensifikuar nën udhëheqjen e Presidentit Xi Jinping, shkruajnë autorët dhe ata argumentuan se koha për veprim është tani.

“Nëse Pekini arrin të normalizojë pikëpamjet e tij për qeverisjen, rezultati mund të minojë të drejtat individuale në të gjithë botën,” tha komisioni. “Nënvlerësimi i synimit të Pekinit për të rishikuar rendin ndërkombëtar bazuar në aftësitë e tij aktuale rrezikon të vonojë një përgjigje derisa të jetë tashmë tepër vonë për të ruajtur rendin ndërkombëtar liberal”.

Raporti bën 19 rekomandime, duke nënvizuar 10 prej tyre si të “një rëndësie të veçantë”.