Veshjet në kohë trazirash dhe përmbysjesh

Ajo që veshim gjithmonë ka zbuluar vlerat dhe aspiratat tona, veçanërisht në kohë trazirash dhe përmbysjesh tani  është koha për ndryshim, shkruan Bel Jacobs.


Viti 2020 ka qenë padyshim një nga vitet më sfiduese në kujtesën e njerëzve, me ekspertë dhe komentues të panumërt që i përkushtohen analizimit të përmbysjes sonë aktuale. E megjithatë, ka akoma disa vende më të mira për të shqyrtuar ndryshimet kulturore sesa moda.

“Moda është një shënues i fuqishëm vizual i kohës sonë”, thotë Caroline Stevenson, shefe e studimeve kulturore dhe historike në London College of Fashion. “Analiza e trendit të çdo epoke të caktuar do të zbulojë vlerat dhe aspiratat e shoqërisë.”

Do të jetë interesante të shohim se çfarë do të bëjë analiza e trendit në këtë kohë. Bota ka qenë në telashe më parë; të dy Luftërat Botërore, për shembull, çuan në një stuhi masash të dizajnuara për t’i bërë veshjet sa më praktike dhe sa më ekonomike të jetë e mundur. Në përpjekjet për të ruajtur materiale të çmuara kostumet me një krahë të vetme zëvendësuan dy kraharorë, kthimi i pantallonave u shfuqizua aq sa i bezdisi meshkujt.

Trende të ngjashme të mendimit kaluan nëpër Depresionin e Madh të viteve 1930, kur Amerikanët u kthyen shpinën veshjeve me flakë të drejtuar drejt siluetave më të rezervuara. Veshjet e shërbimeve, siç quheshin, ishin efikase. Një nga kostumet civile të Muzeut.

Mendoj se është koha t’i nxjerrim rrobat e vjetra dhe të fillojme kombinimet zjarrta, “Vështrimi i Ri përfaqësoi një imazh të ri të prosperitetit”thotë Stevenson.

Artikuj të ngjashëm